РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.535 EUR: 42.310
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.535
EUR 40.000 41.000 42.310
USD 39.400 39.830 39.535
EUR 42.200 42.730 42.310
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Громади потребують впровадження комплаєнс-контролю, як у крупному бізнесі

Громадам для залучення міжнародного фінансування в рамках проєктів відновлення потрібно мати довіру як всередині своєї громади, так і безпосередньо у міжнародних партнерів
3500 23.01.2024 в 08:34


Комплаєнс-контроль
для місцевої влади

В органах місцевого самоврядування потрібно запровадити комплаєнс-систему, яка є звичною практикою у крупному бізнесі, оскільки передбачає заходи, що допомагають запобігти репутаційних втрат. Саме комплаєнс дозволяє усунути можливі ризики, які можуть до них призвести ще на етапі їх потенційного виникнення. В ОМС України цю практику не застосовують на 100%, тому в цьому напрямку важливо рухатись в рамках продовження реформи децентралізації.

Таку заяву на публічній презентації рекомендацій Ради Європи щодо правил етичної поведінки депутатами місцевих рад та виборними особами місцевого самоврядування, що відбулася нещодавно в Національному агентстві з питань запобігання корупції, зробила голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця партії “Слуга Народу Олена Шуляк.

Польща планує призначити уповноваженого з питань відбудови України - Туск

Вона пояснила – громадам для залучення міжнародного фінансування в рамках проєктів відновлення потрібно мати довіру як всередині своєї громади, так і безпосередньо у міжнародних партнерів. Але щоб така довіра вибудовувалася, потрібно обов’язково вже зараз працювати над впровадженням в ОМС системи комплаєнс.

“Зараз дуже багато говориться про вирішення фінансових проблем наших ОМС і наших громад. І саме тому на місцях повинні працювати професійні, добропорядні, чесні люди – і на посадах в ОМС, і на виборних посадах “, – наголосила народна депутатка.

Відновлення Миколаєва: Данія виділила новий пакет фінансової допомоги

За її словами, якщо говорити про систему етики, про комплаєнс-контроль, в першу чергу йдеться про нульову толерантність до корупції, постійну оцінку корупційних ризиків і систему, яка може надавати відповідні запобіжники. Тому важливо, щоб до всіх процесів, пов’язаних з прийняттям рішень на місцевому рівні, обов‘язково долучалися мешканці. Шуляк наголосила – щоб збудувати нову сучасну, модернову Україну, потрібно докорінно змінювати ряд правил у сфері публічної етики органів місцевого самоврядування. Але проблемою є те, що в Україні поки не існує повноцінної системи публічної етики.

“Один з існуючих інструментів в цій системі, який слід виокремити, – імперативний мандат. Минулого року більше ніж 40 місцевих депутатів були відкликані, в цьому році також почали такі процеси очищення і відкликання. Все це – відповідна реакція на вчинені дії тих чи інших представників влади”, – розповіла голова партії “Слуга Народу”.

Сприятиме залучення міжнародного і українського бізнесу до відбудови: що відомо про нову ініціативу Мінвідновлення

Крім запровадження комплаєнс-контролю для етичної поведінки місцевих депутатів, для етичного кодексу важливо мати інструменти, які дозволять запобігати конфлікту інтересів, наголосила Шуляк. За її словами, деякі громади вже почали працювати над антикорупційними стратегіями і декілька вже впроваджують систему антикорупційних уповноважених і навіть працюють над етичними кодексами.

“Я сподіваюся, що в парламенті після того, як всі фракції і групи дійшли згоди, етичний кодекс буде ухвалений ще за нашої каденції”, – резюмувала Олена Шуляк.

Нагадаємо, наприкінці березня 2023 року Міжнародний валютний фонд затвердив чотирирічну програму розширеного фінансування EFF для України – на $15,6 млрд. Згідно з нею близько третини заходів безпосередньо стосуються управління та боротьби з корупцією.


Цікаво про будівництво:
 Rauta ColdStore – швидкомонтовані холодильні склади з сендвіч-панелей


Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal



Источник: sluga-narodu
 
 
Интересные новости:
23.01.2024
2263
Концептуально відбувається перехід до того, аби вантажовідправник і вантажоодержувач самі визначалис...
23.01.2024
3326
Шмигаль запропонував Польщі побудувати перший в Україні платний автобан...
22.01.2024
2449
Головна мета документа – актуалізувати та узгодити між собою весь корпус стратегічних планувал...
03.05.2024
1358
Після масштабного падіння майже на 30% у 2022 році торік економіка України вже демонструвала зростан...
03.05.2024
2495
Портал спрощує процедуру укладання різних видів договорів, погодження замовлень на перевезення, обмі...
03.05.2024
3343
Востаннє вирішити проблему застарілого житлового фонду в Україні спробували у 2021 році, коли був за...