РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.602 EUR: 42.441
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.602
EUR 40.000 41.000 42.441
USD 39.480 39.830 39.602
EUR 42.300 42.850 42.441
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Група «Dom Development» та фонд «Житло для ВПО» надали будинок для 19 сімей у Iрпені під Kиєвом

В урочистому відкритті об'єкта взяли участь Посол Республіки Польща в Києві Ярослав Гузи, представники влади Ірпеня та керівництво Фонду «Житло для ВПО»
2518 01.02.2024 в 07:50


Відкриття будинку
для 19 сімей ВПО

Вони з різних куточків України, але дещо їх об’єднує – внаслідок російської агресії проти їхньої країни вони були змушені залишити свої домівки та шукати безпечнішого притулку. Вони знайшли його в Ірпені під Києвом. Саме там фонд «Житло для ВПО» реалізував свій перший проєкт генеральної реконструкції покинутого будинку з адаптацією для проживання 53 внутрішньо переміщених осіб. Повну реконструкцію об'єкту та облаштування 19 квартир профінансувала Група «Dom Development», яка виділила на це 2,5 млн злотих. 

"Вже 28 років ми будуємо квартири, в яких свою домівку знайшли тисячі людей. Незважаючи на те, що ми працюємо так давно, ми все ще радіємо кожному новому мешканцю. Сьогодні наша радість ще більша, тому що ми змогли взяти участь у чудовому проєкті фонду «Житло для ВПО». Сподіваюся, що будинок, збудований спільними силами багатьох людей доброї волі, стане місцем перепочинку для його мешканців у ці важкі часи", – говорить Ярослав Шанайца, голова правління «Dom Development». 

В урочистому відкритті об'єкта взяли участь Посол Республіки Польща в Києві Ярослав Гузи, представники влади Ірпеня та керівництво Фонду «Житло для ВПО».  

"Проєкт відбудови в Ірпені будинку для внутрішньо переміщених осіб є чудовим прикладом польсько-української співпраці в дусі дружби та безумовної підтримки людей, які внаслідок війни, яка все ще триває, втратили свої домівки. Залучення такої великої кількості людей до цього проєкту посилює віру в те, що спільно ми подолаємо всі труднощі, поєднуючись ще більше. Війна ще раз яскраво показала, що разом ми можемо більше. Бажаю всім мешканцям цього будинку знайти в ньому частку рідного дому. Водночас я хочу висловити щиру подяку всім особам і організаціям, які були залучені до реалізації цієї благородної ініціативи", – каже Ярослав Гузи, Посол Республіки Польща в Києві.

Була руїна, є дім

Ірпінь у Київській області – одне з міст, яке найтрагічніше постраждало від російської агресії проти України. Сьогодні орендувати квартири тут дуже дорого, і багато людей все ще живуть у тимчасових притулках, у багатомісних кімнатах, обладнаних лише ліжками. Сюди приїжджають також внутрішньо переміщені особи, які тікають із районів, охоплених найбільш інтенсивними бойовими діями. 

"Загальна кількість внутрішньо переміщених осіб, зареєстрованих в Україні, становить 4,8 млн осіб. Головним викликом для держави та міст є забезпечення можливості оренди квартир або надання тимчасових помешкань тим, хто не може дозволити собі оренду. Ці люди не можуть повернутися на окуповані території та в регіони поблизу лінії бойових дій", – каже Ольга Єрошенко, голова фонду «Житло для ВПО». 

Фонд має список покинутих будинків в Україні і за допомогою донорів пристосовує їх для проживання. Проєкт в Ірпені є його першою реконструкцією. У відновленому будинку давно тому знаходився гуртожиток, який з часом занепав. Спеціалісти фонду «Житло для ВПО» підготували план і кошторис реконструкції та залучили місцевих підрядників, а «Dom Development» фінансував реалізацію проєкту та дистанційно контролював роботи. За 2,5 млн злотих було відновлено будинок, покращено його несучу здатність і безпеку, оскільки він був під загрозою обвалу. Тут було облаштовано 19 квартир площею 30 і 35 квадратних метрів, кожна з яких має кухню та санвузол. Загалом там проживатимуть 53 особи, зокрема: сім'я з трьома дітьми та особи з обмеженими можливостями. 

Відбудова України почалась

«Dom Development» допомагає українцям з початку війни. В першій її фазі точкова підтримка полягала у передачі продуктів харчування та предметів першої необхідності пунктам у містах, де працює Група, а також на польсько-українському кордоні. 

"Коли виявилося, що найактуальнішою проблемою є пошук житла для тисяч людей, які приїжджають до Польщі з України, ми зайнялися тим, що вміємо найкраще – будівництвом квартир", – розповідає Лешек Станкевич, заступник голови правління та фінансовий директор компанії «Dom Development». 

Наразі забудовник відремонтував кілька будинків для біженців, зокрема у Варшаві та Яхранці, а також у Кракові, де притулок знайшли діти з України. Підтримка проєкту в Ірпені – це черговий крок, який цього разу спрямований на людей, які були змушені через війну залишити свої домівки, але хотіли залишитися у своїй країні. 

«Dom Development» не планує вести бізнес в Україні, але продовжить займатися житловими проєктами та гуманітарною допомогою. Загалом забудовник вже виділив на підтримку українців 6 млн злотих.

"Хоча війна, на жаль, триває, відбудова України вже почалася. Сподіваємося, що незабаром вона зможе початися на повну, а українці знову почуватимуться у безпеці", – каже Лешек Станкевич.

За даними фонду «Житло для ВПО», за час війни в Україні було зруйновано 18,6 тис. приватних будинків: 5,4 тис. повністю, а 13,2 тис. придатні для реконструкції.

 


Цікаво про будівництво:
 Rauta пропонує нову послугу – виконання функцій служби замовника у будівництві


Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal



Источник: propertytimes
 
 
Интересные новости:
26.01.2024
5752
25 січня 2024 року предаствники влади провели роз'яснення щодо реєстрації МОН. Захід організовано&nb...
21.12.2023
3961
Підсумки круглого столу "Цемент: можливості та виклики для виробників і споживачів", який відбувся 1...
14.12.2023
3680
Знайомимо з компаніями і проєктами, що були відзначені 11 грудня під час церемонії UKRAINIAN SPECIAL...
30.04.2024
1174
До предметної розмови на сесії долучилися Народні депутати України попередніх скликань, члени АНДУ, ...
24.04.2024
2912
Мета консультацій – зібрати пропозиції щодо ініціатив, запропонованих у законопроєкті «П...
19.04.2024
6473
Команда Build Portal підготувала фотозвіт з Recovery Construction Forum Ukraine, який відбувся ...