РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.535 EUR: 42.310
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.535
EUR 40.000 41.000 42.310
USD 39.400 39.830 39.535
EUR 42.200 42.730 42.310
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Закон щодо повноцінного відновлення України вимагатиме аудит всіх проєктів відбудови: що відомо

Йдеться, зокрема, про відновлення за принципами зеленої, інклюзивної та цифрової економіки, відбудову за принципом «будуй краще ніж було», обов‘язковість використання для моніторингу відновлення, оцінювання проєктів відбудови і їх аудиту цифрової екосистеми DREAM та встановлення форм відновлення
3331 14.02.2024 в 08:13


Закон щодо повноцінного
відновлення України

Для виконання умов плану Ukraine Facility, згідно з яким Україна отримає від ЄС допомогу в розмірі 50 млрд євро, потрібно створити нову законодавчу рамку ефективного відновлення. Відповідний законопроєкт «Про основні засади відновлення» у парламенті планують презентувати вже у квітні, але над його положеннями все ще працюють.

Про це повідомила Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця партії «Слуга Народу» Олена Шуляк.

За її словами, законодавча рамка відновлення, яка необхідна не лише для отримання допомоги в рамках плану Ukraine Facility, але і дотримання тих зобов’язань, які Україна взяла на себе перед усіма міжнародними партнерами, повинна регулювати абсолютно всі аспекти і питання, пов‘язані з відбудовою.

В Україні планують створити уніфіковану методику закупівель для цивільних проєктів у відбудові

Йдеться, зокрема, про відновлення за принципами зеленої, інклюзивної та цифрової економіки, відбудову за принципом «будуй краще ніж було», обов‘язковість використання для моніторингу відновлення, оцінювання проєктів відбудови і їх аудиту цифрової екосистеми DREAM та встановлення форм відновлення – пооб’єктної, комплексного відновлення населених пунктів та компенсації за пошкоджене та знищене житло.

«Також ми плануємо прописати на рівні законодавства створення Ради прозорості і підзвітності при Агентстві відновлення. Це необхідно для забезпечення максимальної прозорості, підзвітності і зрозумілості всіх процесів відбудови. Крім цього, введемо обов‘язок фіксувати всі проєкти відновлення незалежно від того, хто їх подає – місцева влада, регіональна влада, чи проєкти, які генеруються безпосередньо на державному рівні. Більше того, ми чітко пропишемо, які зобов’язання будуть у всіх гілок місцевої і виконавчої влади. І головне – забезпечимо інструменти, які дадуть можливість подавати і вибирати проєкти з відновлення саме громадам, оскільки тільки вони мають найкраще розуміння, що їм потрібно розвивати, а що – ні», – пояснила Олена Шуляк.

Підсумки круглого столу “Ліцензування в будівництві: обговорення нововведень” за участі Голови ДІАМ Олександра Новицького

Парламентарка додала, що деякі пункти відновлення вже були не лише законодавчо окреслені, а і почали успішно реалізовуватись. Йдеться, зокрема, про:

  • Закон 2923-IX про компенсацію за пошкоджене та знищене майно;
  • Створення законодавчої основи для Реєстру пошкодженого і знищеного майна, дані з якого будуть використовуватись для встановлення розмірів російських репарацій;
  • Закон 2254-IX, яким передбачено створення програм комплексного відновлення територій;
  • Закон 850-IX щодо нових вимог до будівельних матеріалів;
  • Закон 2392-IX щодо запровадження комплексної термомодернізації будівель;
  • Закон 2486-IX щодо забезпечення вимог цивільного захисту під час планування та забудови територій.

Нагадаємо, програма Ukraine Facility Європейського Союзу передбачає надання Україні 50 млрд євро впродовж 2024-2027 років. З цієї суми 39 млрд євро будуть спрямовані до державного бюджету для посилення макрофінансової стабільності.

Агентство відновлення розробило Посібник із відновлення

У рамках програми також передбачений спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах, обсяг якого становитиме 8 млрд євро. Фінансування в рамках цього інструменту зможуть отримати інвестори через ЄБРР, ЄІБ та інші міжнародні інституції.

Очікується, що реалізація проєктів у межах цього інструменту дасть змогу залучити додаткові 30 млрд євро інвестицій. Крім цього, бюджет Ukraine Facility передбачає окремий напрямок технічної підтримки, зокрема кошти на покриття відсотків за кредитами в рамках Ukraine Facility, що становитиме 3 млрд євро. Перший транш допомоги в рамках Ukraine Facility Україна планує отримати вже у березні поточного року.


Цікаво про будівництво:
 Архітектурне бюро AIMM спільно з українськими девелоперами розпочали проєкт в Анталії


Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal



Источник: sluga-narodu
 
 
Интересные новости:
14.02.2024
2408
Відновлено 244 багатоповерхівки, 648 приватних будинків, 71 школу, 35 дитсадків, два заклади вищої о...
14.02.2024
2192
Проведено зустріч з Уповноваженим уряду Чеської Республіки з відновлення України...
13.02.2024
8205
Будівлю школи буде збережено «до найменших дрібниць» за винятком центральної частини, де...
02.05.2024
2064
Школи зведуть «з нуля», тобто у місцях, де раніше не було навіть укриттів. Крім тог...
02.05.2024
1860
Визначені переможці конкурсного відбору за програмою «Енергоефективність громадських будівель ...
29.04.2024
2176
Партнери тиснуть на Швейцарію, щоб та більше допомагала Україні...