РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.535 EUR: 42.310
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.535
EUR 40.000 41.000 42.310
USD 39.400 39.830 39.535
EUR 42.200 42.730 42.310
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Нардеп розповіла про цифрові рішення, які сприятимуть відновленню України

Цього року планують суттєво розширити спектр цифрових рішень для містобудівної сфери. Також, очікується запуск реєстру комунального майна
4193 16.02.2024 в 08:16


Цифрові рішення, які
сприятимуть відновленню

Спектр цифрових рішень для містобудівної сфери цього року планують суттєво розширити. Зокрема йдеться про появу в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва (ЄДЕССБ) опцій автоматичної видачі дозволів на будівництво та блокування позитивного висновку експертизи за умови невідповідності чинному законодавству. Крім цього, очікується запуск реєстру комунального майна, який як і е-система у сфері будівництва буде складовою електронного містобудівного кадастру державного рівня.

Про це під час експертної дискусії «Урядова концепція цифрових рішень з метою реалізації державної регіональної політики та реформи децентралізації» розповіла голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця партії «Слуга Народу» Олена Шуляк.

Закон щодо повноцінного відновлення України вимагатиме аудит всіх проєктів відбудови: що відомо

За її словами, функціонал е-системи у сфері будівництва розширюють безперервно. Зокрема, нещодавно на порталі з’явився кабінет виробника будівельної продукції, який дає можливість в одному місці отримати доступ до даних про якість та показники будматеріалів, а з квітня повинен запрацювати кабінет для уповноважених представників НАЗК.

«Наступними кроками в розширенні функціоналу ЄДЕССБ має стати запуск автоматичної видачі дозволів на будівництво об’єктів класу наслідків СС2 і СС3 за умови, що є всі  необхідні відомості у державних електронних ресурсах та інформація пройшла успішну перевірку. Також з’явиться функція автоматичного блокування видачі позитивного висновку експертизи проєктної документації, яка не пройшла перевірку в системі», – зазначила Шуляк.

Вона нагадала, що ЄДЕССБ – складова майбутнього електронного Містобудівного кадастру державного рівня. У самому кадастрі, крім е-системи, будуть реєстр адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, реєстр містобудівної документації, реєстр всіх будівель і споруд на території України і реєстр адрес. Робота над їх створенням наразі триває, але сам кадастр у дослідну експлуатацію планують ввести у поточному році.

Парламентарка додала, що важливою складовою містобудівного кадастру державного рівня має стати реєстр комунального майна, який дозволить органам місцевого самоврядування не лише ефективніше управляти комунальним майном, а і мати інструмент для звітування перед мешканцями громад. Останньому також сприятиме функціонування реєстру рішень органів місцевого самоврядування. Крім цього ОМС розраховують на впровадження цифрових рішень для адміністрування місцевих фінансів.

«Забезпечення наших громад ефективними цифровими рішеннями необхідне не лише для зручності, але й в рамках децентралізаційних дій – без надання ОМС можливості ефективно управляти тим, що в неї є, всі наші зусилля з децентралізації певним чином зводяться на ні. Ми бачимо величезний попит з боку ОМС на ефективні  цифрові інструменти управління, оскільки їх відсутність не сприяє наданню послуг за місцем проживання мешканцям громад», – пояснила Олена Шуляк.

Вона нагадала, що Україна за масштабами запровадження цифрових рішень на державному рівні сьогодні серед країн-лідерів. Одним з показових кейсів у цьому напрямку є запуск електронного Реєстру пошкодженого і знищеного майна (РПЗМ) – джерелом верифікованої інформації про втрати українцями житла, яке буде використовуватись для визначення розмірів репарацій від російської федерації після перемоги України. На сьогодні, зазначила Шуляк, у РПЗМ внесено вже майже 300 тис. об‘єктів, повідомлення про які українці подають через Дія.

За словами Шуляк, РПЗМ – одна з частин цифрової екосистеми управління відновленням DREAM (Digital Restoration Ecosystem for Accountable Management), яка дозволяє здійснювати управління проєктами відновлення і проводити їх моніторинг від етапу відбору до завершення реалізації. Вже у нинішньому році DREAM має стати обов’язковою до використання для всіх ініціаторів інфраструктурних проєктів – наразі триває навчання громад її використовувати, а саму систему продовжують наповнювати важливим функціоналом.

«Цифровізація – це комплексний процес, який включає не лише розробку самого рішення, але й закріплення його обов’язковості та особливостей застосування на законодавчому рівні, а також постійне удосконалення та розвиток нового функціоналу. Саме в такому форматі наш комітет, профільне Міністерство та партнерські проєкти, програми, ініціативи продовжуємо спільно працювати та втілили в життя вже не одне ефективне цифрове рішення», – резюмувала народна депутатка.


Цікаво про будівництво:
 Rauta пропонує нову послугу – виконання функцій служби замовника у будівництві


Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal



Источник: sluga-narodu
 
 
Интересные новости:
16.02.2024
3789
Крім того, планують розвиток Чорнобильського біосферного заповідника та туристичної інфраструктури...
16.02.2024
2954
У структурі експортних перевезень за січень 2024 року перше місце посідають зернові вантажі, на друг...
15.02.2024
4258
Запровадження нових стандартів у плануванні будівництва набуло особливого значення після після почат...
03.05.2024
1376
Після масштабного падіння майже на 30% у 2022 році торік економіка України вже демонструвала зростан...
03.05.2024
2514
Портал спрощує процедуру укладання різних видів договорів, погодження замовлень на перевезення, обмі...
03.05.2024
3366
Востаннє вирішити проблему застарілого житлового фонду в Україні спробували у 2021 році, коли був за...