РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.602 EUR: 42.441
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.602
EUR 40.000 41.000 42.441
USD 39.480 39.830 39.602
EUR 42.300 42.850 42.441
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

В Україні зростає кількість громад, які розробили програми свого комплексного відновлення

На місцях все більше розуміють, що відновлення означає не лише відбудову окремих будівель та споруд, а системний підхід, нове планування та повну трансформацію населених пунктів
3063 06.03.2024 в 08:45


Програми комплексного
відновлення для громад

Програми комплексного відновлення (ПКВ), необхідні для відновлення на місцевому рівні, нині складає вже 151 українська територіальна громада з 1469. Кошти на їх реалізацію можна отримувати не лише з державного бюджету, а і в межах донорської допомоги і грантів.

Про це повідомила Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

В Україні буде створено Єдиний державний реєстр адрес

Парламентарка пояснила – кількість громад, які долучаються до такого процесу, постійно зростає, оскільки на місцях все більше розуміють, що відновлення означає не лише відбудову окремих будівель та споруд, а системний підхід, нове планування та повну трансформацію населених пунктів за принципом «Відбудуй краще, ніж було».

«У кожної територіальної громади України є своє бачення того, якою має бути її повоєнна відбудова та відновлення. Щоб оформити його у покроковий план реальних дій і потрібна програма комплексного відновлення. Це свого роду аналітика на рівні громади, що дає змогу зробити детальну оцінку як усіх ресурсів, так і спричинених війною викликів. Тільки громада розуміє кількість шкіл, які потрібно відновити з урахуванням того, скільки дітей там вчитиметься. Скільки лікарень потрібно для кількості людей, які там проходитимуть лікування, стільки будинків потрібно відновити, щоб забезпечити житлом всіх тих, хто планує там жити», – зазначила голова профільного комітету.

За її словами, для запуску процесів відновлення потрібно, по-перше, провести аудит того, що громада має, проаналізувати втрати, яких вона зазнала у всіх сферах, а по-друге, оцінити реальні потреби у майбутньому і на основі цього розробили план дій.

Йдеться про перелік, оцінку та аналіз викликів, які постали перед громадою через війну. Це і заміновані території, і екологічні проблеми, і відтік населення, і руйнування житла, транспортної, критичної інфраструктури тощо. Коли місцева влада готуватиме програму комплексного відновлення, вона повинна буде ніби просканувати свою територію – зрозуміти, де є сенс розташувати індустріальний парк, що можна передати бізнесу в рамках малої приватизації, скільки є недобудов, адже проблема з житлом для ВПО стоїть досить гостро. Узагальнення цієї інформації дає зрозуміти, яких заходів в першу чергу потребує громада, тобто допомагає визначити пріоритети відбудови та відновлення. Вони і ляжуть в основу ПКВ.

Парламент має системно відреагувати на проблему завищення цін на будматеріали у кошторисах будівельних закупівель - нардеп

Вивчення потреб громадськості – ключовий етап підготовки ПКВ, і цим повинні займатися не лише органи місцевого самоврядування, а всі основні стейкхолдери і, безумовно, громадські активісти.

«Лише мешканці громад повинні вирішувати, у який спосіб потрібно відновлювати і розвивати свою домівку. Тому розробкою програм комплексного відновлення мають займатися органи місцевого самоврядування з активним залученням бачення і пропозицій від мешканців. Це – один з проявів децентралізації», – наголосила Олена Шуляк.

Програми комплексного відновлення насамперед мають розробити найбільш постраждалі регіони та громади – які мають значний ступінь руйнувань усіх видів інфраструктури, з яких виїхало багато людей, релокувалися ключові підприємства тощо. Це обов’язкова вимога для громад, території яких віднесені Урядом до функціонального типу «територія відновлення» і необхідний для подальшого планування перший крок. Тобто це як мінімум 20% території України. Громадам, які не мають значних пошкоджень і руйнувань, розробляти ПКВ недоцільно.

Уряд розподілив понад 9,3 млрд грн на проєкти відновлення

Для співпраці з донорами над реалізацією конкретних проектів громадам, у першу чергу, важливо визначити організації та програми, що підтримують громади. Наприклад, USAID, ULEAD, UK Aid (програма «Раннє відновлення України»), ПРООН, фонд United 24 та інші. Завдяки розробленій ПКВ Київщини, останній вже взяв на себе фінансування відновлення кількох житлових будинків у смт. Бородянка Київської області. Крім цього, для прозорого та відкритого відбору проєктів відновлення, фінансування і контролю їх реалізації на всіх етапах Уряд запровадив електронну систему управління процесом відбудови – екосистему DREAM. 


Цікаво про ремонти і будівництво:
 люк-невидимка: якими можуть бути ревізійні люки під плитку і в чому їх переваги



Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal



Источник: sluga-narodu
 
 
Интересные новости:
06.03.2024
4125
Будівництво заводу забезпечить близько 1 млрд грн інвестицій, буде створено понад 150 робочих місць...
06.03.2024
3543
Створення Єдиного реєстру уніфікує відомості про адміністративно-територіальні одиниці, будівлі...
29.04.2024
2321
Близько 11 млн українців перебувають або на фронті, або переміщені всередині країни, або змушені бул...
29.04.2024
1369
Також зменшено кількість заступників голови ДІАМ...
26.04.2024
2515
В якій би точці України громадянин або його родина не знаходилась, за допомогою е-системи вони можут...