РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.535 EUR: 42.310
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.535
EUR 40.000 41.000 42.310
USD 39.400 39.830 39.535
EUR 42.200 42.730 42.310
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Хто фінансує відбудову громад та якими є пріорітети відновлення

Керівники громад вважають, що суто фізичне відновлення – без запуску економіки і створення робочих місць, не зможе повернути людей додому і вони можуть бути втрачені для громад і країни
4789 14.03.2024 в 08:48


Відновлення громад

Один з найбільших пріоритетів місцевого самоврядування у сфері повоєнного відновлення – стимулювання економічної активності і створення робочих місць. При цьому на рівні громад основні проєкти та ініціативи з подолання руйнівного впливу війни фокусуються нині на відбудові, ремонті закладів освіти, відновленні об’єктів критичної комунальної інфраструктури, а також доріг і мостів. Ці заходи найчастіше виконується коштом місцевих бюджетів або грантів міжнародних організацій та проєктів.

Громади навчатимуть створенню якісних програм комплексного відновлення і залученню інвесторів

Про це повідомила Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця партії «Слуга Народу» Олена Шуляк, посилаючись на результати дослідження ініціатив у сфері повоєнного відновлення, ініційованого ІСАР «Єднання» та виконаного Київським міжнародним інститутом соціології в рамках проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України».

«Серед пріоритетів у відновленні місцеве самоврядування найчастіше називає відновлення економічної активності і створення робочих місць – 26,7%. На другому місці відбудова доріг, мостів і транспортного сполучення загалом – 19,8%, відновлення критичної інфраструктури – 15,8%», – зазначила вона.

При цьому керівники громад вважають, що суто фізичне відновлення – без запуску економіки і створення робочих місць, не зможе повернути людей додому і вони можуть бути втрачені для громад і країни. Тому це питання наразі серед ключових для місцевої влади.

«Втім, не менш актуальним є питання безпеки дітей і можливість повернути їх до офлайн навчання в школах. Але дуже важливою практичною проблемою для влади на всіх рівнях, без вирішення якої неможливе ані відновлення житла, ані запуск економіки і агросектору зокрема – це розмінування. Це та сфера, в якій українська влада дуже сильно потребує допомоги міжнародних гравців», – наголосила Шуляк.

Повоєнну економіку України можуть врятувати мігранти. Що для цього потрібно?

Основним джерелом фінансування у громадах найчастіше називають місцеві бюджети – 71%. Величезна роль у грантів міжнародних організацій/проєктів – 54% опитаних керівників громад вказали їх одним із основних джерел фінансування. 37% опитаних вважають основним джерелом фінансування благодійних фондів, а 30% – субвенції з державного бюджету.

«За даними проєкту Ukraine Support Tracker, в перший рік війни найбільшим донором України були США: обсяг їх допомоги склав 71,3 млрд євро. На другому місці інституції Європейського Союзу – 35,4 млрд євро. Країни-члени ЄС разом допомогли Україні на більш ніж 26 млрд євро. З країн, що не входять до ЄС, не враховуючи США, найбільше допомоги надали Великобританія та Японія – 9,8 та 6,2 млрд  євро відповідно», – резюмувала Олена Шуляк.

Нагадаємо, наприкінці лютого цього року, Європарламент проголосував за програму Ukraine Facility – механізм фінансової допомоги нашій країні у розмірі 50 мільярдів євро на найближчі роки. У документі прописані конкретні кроки, які Україна повинна виконати для їх отримання. Очікується, що у березні буде перераховано перший платіж обсягом 4,5 млрд євро під відповідні кроки виконання цього плану.

Презентовано тестову версію Геоінформаційної системи регіонального розвитку (ІНФОГРАФІКА)

Олена Шуляк тоді зазначала, що розпоряджатися виділеними коштами мають громади, які є лідерами відновлення.

«Кошти будуть йти напряму до наших громад. Але якщо громада не має плану свого розвитку, якщо громада не розуміє шляху свого розвитку, то я дуже слабо уявляю, яким чином вона зможе отримати такі гроші», – повідомила вона.


Цікаво дізнатись:
 читайте, про впровадження електротранспорту в Україні


Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal



Источник: sluga-narodu
 
 
Интересные новости:
13.03.2024
2938
Наступного тижня має відбутися оголошення тендеру на дизайн 7 будинків. А вже в лютому 2025 пла...
11.03.2024
2551
Це питання обговорювалося з представниками Лондонської фондової біржі (LSE), які запевнили у готовно...
02.05.2024
2108
Школи зведуть «з нуля», тобто у місцях, де раніше не було навіть укриттів. Крім тог...
02.05.2024
1907
Визначені переможці конкурсного відбору за програмою «Енергоефективність громадських будівель ...
29.04.2024
2190
Партнери тиснуть на Швейцарію, щоб та більше допомагала Україні...