РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.397 EUR: 42.336
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.397
EUR 40.000 41.000 42.336
USD 39.280 39.830 39.397
EUR 42.300 42.900 42.336
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Для чого потрібен Державний реєстр нерухомих пам’яток і коли він запрацює

Реєстр працює в тестовому режимі - вже понад 100 тис. об‘єктів внесені до системи, але вони поки що не верифіковані.
3922 25.04.2024 в 08:25


єПам’ятка

Для повноцінного запуску Державного реєстру нерухомих памʼяток України («єПамʼятка») необхідно внести документацію на майже 150 тис. об’єктів - саме стільки на обліку в Україні, а також провести їх інвентаризацію і щодо деяких об‘єктів оновити дані. З 10 квітня Реєстр працює в тестовому режимі - вже понад 100 тис. об‘єктів внесені до системи, але вони поки що не верифіковані. Про це повідомила голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Олена Шуляк.

Вона зазначила, що функціонал інформаційно-комунікаційної системи реєстру «єПам‘ятка» досить зручний і містить багато розділів для усієї необхідної щодо кожної з пам‘яток інформації. Однак деяка буде доступна тільки авторизованим користувачам - облдержадміністраціям, органам охорони культурної спадщини, а також Міністерству культури та інформаційної політики України.

«Вже працюють індивідуальні кабінети користувачів, а також доступні короткі інструкції, як можна використовувати інформацію та можливості самого Реєстру як для захисту культурної спадщини, так і підвищення прозорості та подолання корупції у пам’яткоохоронній сфері та питаннях, пов’язаних із будівництвом. Натепер ключове завдання - допрацьовувати Реєстр таким чином, щоб його дані були доступні для всіх», - розповіла Олена Шуляк.


Що може єПам’ятка зараз

Функціонал системи вже налагоджений для першого етапу запуску - користувачі наразі можуть не лише ознайомитися з обліковою інформацією щодо тієї чи іншої пам‘ятки, але й переглянути її охоронні зони тощо. Однак зараз все ще є певні технічні обмеження - ознайомитися з документацією можна лише на той об’єкт, дані щодо якого занесено до системи та верифіковано.

Озвучено найбільш корупційні послуги у сфері будівництва в 2023 році

З доступної облікової інформації наразі система показує тільки номер наказу про внесення тієї чи іншої пам‘ятки до об‘єктів культурної спадщини. На таке обмеження пішли свідомо з міркувань безпеки - якщо зараз відкрити доступ всім користувачам до всього масиву даних облікової документації, це може на якийсь час обвалити систему. І таке можна буде зробити навмисно.

«Ми прагнемо цьому запобігти, тому в майбутньому потрібно буде передбачити таку технічну можливість, щоб і громадськість мала доступ до всього масиву інформації, і щоб система від цього не постраждала. Це технічно можливо і планується реалізувати в наступному етапі. Наразі ж ми не маємо достатньої кількості серверів, які дозволять наявному функціоналу працювати без затримок та повноцінно. Незабаром сервери нам має поставити ЮНЕСКО», - повідомила Голова комітету містобудування.


Що треба для повноцінної роботи єПам‘ятки

Щоб реєстр повноцінно виконував свою памʼяткоохоронну та антикорупційну роль, окрім запуску інформаційно-комунікаційної системи, потрібно, зокрема, внести документацію на 144 тис. об’єктів - саме стільки на обліку в Україні. Дані про понад 100 тис. об‘єктів вже внесено, але вони допоки не верифіковані. Окрім того, потрібно провести інвентаризацію об’єктів і щодо деяких оновити документацію. З урахуванням цього, а також через брак кадрів - спеціалістів відповідного профілю, які будуть верифікувати необхідну інформацію і здійснювати інвентаризацію об’єктів, цей процес може затягнутися. З урахуванням того, що один спеціаліст за день може внести в середньому одну пам‘ятку, наповнення реєстру верифікованою інформацією може зайняти 5-10 років.

В деяких регіонах цей процес відбувається досить жваво. Зокрема, нещодавно верифікували і внесли в реєстр інформацію щодо найбільш східної пам‘ятки України - на Луганщині. Також активно вносить свої пам‘ятки на Херсонщині.

Нова житлова політика дозволить позбутися черг і мінімізувати корупцію

До реєстру свідомо вноситимуть і знищені об‘єкти культурної спадщини - це необхідно для підтвердження шкоди, завданої російськими агресорами. Також туди потраплятимуть об’єкти на тимчасово окупованих територіях, навіть попри відсутність доступу до них та можливості з’ясувати стан об’єкта.


Для чого потрібен Реєстр єПам‘ятка

Впровадження реєстру перешкоджатиме хаотичній забудові в історичних ареалах міст, особливо під час повоєнної відбудови, а також оптимізуватиме процеси охорони пам’яток України на всіх рівнях державного управління. Сам він буде частиною екосистеми електронного містобудівного кадастру, який запустять в дослідну експлуатацію на початку 2024 року, поряд з реєстром адміністративно-територіальних одиниць і територій територіальних громад, реєстром містобудівної документації, реєстром всіх будівель і споруд на території України та реєстром адрес. Також «єПам’ятка» взаємодіятиме з Єдиною державною електронною системою у сфері будівництва, через яку забудовники зможуть отримати погодження та дозволи на роботи в історичних містах та на пам’ятках в онлайн-режимі, що знизить корупційні ризики у галузі будівництва.


Цікаво про будівництво:
 Система збору дощової води та покрівля від Ruukki – комплексне рішення для будівництва


Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal



Источник: thepage
 
 
Интересные новости:
25.04.2024
2446
Проєкт реалізуватиметься за підтримки уряду Швеції. Модульне містечко розгорнеться на 3,1 гекта...
25.04.2024
2857
Якщо підприємець відповідає простим та прозорим критеріям щодо рівня сплати податків вище середнього...
24.04.2024
2958
Частка опитаних підприємств, які мають проблеми з підбором кваліфікованих кадрів, зросла з 31,0...
03.05.2024
1448
Після масштабного падіння майже на 30% у 2022 році торік економіка України вже демонструвала зростан...
03.05.2024
2586
Портал спрощує процедуру укладання різних видів договорів, погодження замовлень на перевезення, обмі...
03.05.2024
3444
Востаннє вирішити проблему застарілого житлового фонду в Україні спробували у 2021 році, коли був за...