РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.602 EUR: 42.441
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.602
EUR 40.000 41.000 42.441
USD 39.450 39.830 39.602
EUR 42.280 42.850 42.441
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Як підібрати надійний блок безперебійного живлення

Дізнайтесь більше про різновиди блоків безперебійного живлення та їх особливості
1238 21.02.2023 в 02:03


Аварійні відключення електроживлення та нестабільна робота електричної мережі в умовах війни не тільки погіршують якість життя українців, але й призводять до значних матеріальних втрат. Справа в тому, що багато різновидів побутової техніки чутливі до частих та значних перепадів напруги, які призводять до їх поломок.

Запобігти цьому можна за допомогою джерела безперебійного живлення, приладу, основне призначення якого – забезпечення живлення електротехніки в моменти відключення світла та її захист від стрибків напруги. 

Для виконання першої задачі ДБЖ оснащують аккумулятором, який заряджається, коли є електрика. Захист від перепадів напруги забезпечують відповідні компоненти (автоматичні вольт-регулювання).


Основні різновиди блоків безперебійного живлення

Існуюча класифікація ДБЖ розподіляє їх за наступними категоріями:

  • Резервні. Таки прилади вмикаються при значних коливаннях напруги в мережі, що дозволяє забезпечити захист особливо чутливої техніки. За це доводиться розраховуватися зниженням строку служби батареї.
  • Лінійно-інтерактивні. Це найбільш масовий та популярний різновид, особливістю якого є наявність стабілізатора напруги. На відміну від резервних ДБЖ, лінійно-інтерактивні блоки при стрибках напруги не переключаться на живлення від акумулятора, а просто вирівнюють напругу до номінальних показників. В свою чергу, лінійно-інтерактивні ДБЖ бувають з генеруванням правильної та апроксимованої синусоїди. Перші є універсальними, а другі використовуються лише для живлення електроніки, оснащеної імпульсними блоками живлення. Для приладів з трансформаторними блоками живлення вони непридатні.
  • ДБЖ подвійного перетворення. Ці прилади використовуються для особливо чутливої апаратури, а їх особливістю є практично миттєве переключення на живлення від акумулятора.

Розрізняють також блоки з внутрішнім та зовнішнім підключенням батареї: в останньому випадку є можливість замінити акумулятор.


Як вибрати і підключити ДБЖ

Завдання потенційного користувача – підрахувати сумарну потужність обладнання, яке буде підключено до ДБЖ, врахувавши при цьому величину пускового струму. Отриману цифру потрібно збільшити на 20-30%.

Наступний крок – врахувати необхідний час автономної роботи. Якщо це декілька годин, вистачить пристрою з акумулятором невеликої ємності. На півдоби й більше, потрібен з потужною батареєю. Але й ціна його буде набагато вищою.

Якщо ви хочете захистити комп’ютерну техніку, газовий котел чи іншу чутливу до перепадів напруги техніку, слід віддати перевагу лінійно-інтерактивним блокам з правильною синусоїдою.

Для підключення побутової техніки потрібно просто підключити її до розеток, розташованих на бокових чи задній стінці блока безперебійного живлення. Після цього слід увімкнути сам ДБЖ в побутову мережу, щоб вирішити проблему з нестабільним електропостачанням.

 
Джерело: Алло
Інформацію опубліковано на правах реклами

Похожие статьи:
31.10.2022
1006
Особенности разных серий стабилизаторов напряжения Элекс. Основные преимущества стабилизаторов напря...
25.01.2024
587
Технічні характеристики і переваги українських інверторних стабілізаторів Квант...
21.12.2023
773
Найпопулярніші й найпоширеніші освітлювальні прилади — люстри. Вони використовуються впродовж ...
0001