РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.602 EUR: 42.441
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.602
EUR 40.000 41.000 42.441
USD 39.450 39.830 39.602
EUR 42.280 42.850 42.441
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Що робити при пошкодженні або знищенні будівель комерційного призначення від бойових дій

Дорожня карта дій при пошкодженні або знищенні будівель комерційного призначення, яка допоможе юридично правильно зафіксувати спричинені війною збитки, провести обстеження та роботи з відновлення, а також у майбутньому отримати можливість компенсувати збитки, завдані російською збройною агресією.
2788 20.10.2023 в 08:03



Порядок дій власника будівлі має охоплює такі ключові етапи:

1. Підтвердження права власності на будівлю та її вартості

Важливо зберігати усі документи, які підтверджують наявність майнових прав на об’єкт нерухомості.

Документи мають бути у вигляді оригіналів або нотаріально завірених копій (бажано мінімум по 2 примірника). У разі наявності скан-копій цих документів у форматі PDF їх краще зберігати завіреними ЕЦП керівника.

Також варто зберігати документи, які підтверджують вартість пошкодженої або знищеної будівлі та майна в ній.


2. Фіксація факту пошкодження нерухомого майна

Звернутися до уповноважених органів для отримання підтвердження того, що пошкодження будівлі настали в результаті бойових дій, а не з інших, не пов’язаних із війною, причин.

За можливості зробити фото- та відеофіксацію пошкодженої будівлі. При цьому бажано використовувати програмне забезпечення, яке записує метадані, включно з датою, часом і місцем, де були зроблені фото та відео, що забезпечить підтвердження автентичності контенту.

Зібрати публічно доступну інформацію, що підтверджує факт подій, в результаті яких будівлю було пошкоджено або знищено. Це можуть бути матеріали, опубліковані в медіа та соцмережах, повідомлення органів державної влади або місцевого самоврядування тощо.

Подання інформаційного повідомлення до Реєстру пошкодженого та знищеного майна за допомогою порталу Дія, через адміністратора ЦНАП або нотаріуса.


3. Ініціювати кримінальне провадження за фактом нанесення шкоди майну

Необхідно подати заяви про порушення кримінального провадження за фактом знищення майна і про визнання потерпілою особою.


4. Обстеження та документальне оформлення відновлення

Перед початком робіт з обстеження необхідно звернутися до територіального управління ДСНС України для здійснення розмінування території будівлі та отримати Акт розмінування.

За можливості, після отримання документу про розмінування варто звернутися до фахівців з оцінки майна за експертним висновком про визначення розміру понесених збитків внаслідок пошкодження майна та від упущеної вигоди.

Обстеження пошкодженого об’єкта може проводитися за рішенням власника або управителя.

За результатами обстеження складається звіт, який має містити висновок про технічний стан будівлі, рекомендації щодо її подальшої експлуатації, можливості виконання робіт із відновлення або демонтажу, а також, у разі потреби, відомості про пошкоджені несучі та огороджувальні конструкції, інженерні системи із зазначенням ступеня та обсягів пошкоджень, принципові рішення щодо їх відновлення або підсилення. Зазначений звіт є підставою для прийняття рішення про виконання робіт із відновлення пошкоджених об’єктів або їх демонтаж.

Відновлення пошкоджених об’єктів шляхом нового будівництва чи реконструкції має здійснюватися на підставі звіту технічного обстеження відповідно до розробленої та затвердженої проєктної документації.

Пункт 5.4 ДСТУ Н Б.В. 1.2-18:2016 дозволяє, за необхідності, проводити обстеження та оцінку технічного стану для окремих частин об’єкта, виділених за функціональними або конструктивними ознаками. Окрема частина об'єкта може бути віднесена до гіршої категорії технічного стану ніж об'єкт у цілому.


5. Відновлення зруйнованих об’єктів

У разі часткового пошкодження будівлі експерт з кваліфікаційним сертифікатом відповідного рівня може визначати можливість експлуатації пошкодженої будівлі або її частин за умови, що немає загрози зниження надійності та безпеки функціонуючих частин.

Роботи по відновленню окремих конструкцій будівель та споруд з метою ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій (аварій) та відновленню функціонування об’єктів, призначених для забезпечення життєдіяльності населення, без зміни їх геометричних розмірів входять до Переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію.


6. Компенсація завданих війною збитків

Подача позовної заяви до суду про стягнення збитків з російської федерації здійснюється після отримання всіх експертних висновків та належної реєстрації факту події.

Існує кілька інстанцій, до яких українські позивачі можуть звернутися для компенсації збитків за зруйноване майно:

  • Звернення до українського суду.
  • Звернення до ЄСПЛ.
  • Звернення до судів іноземних країн, в яких знаходяться російські активи.
  • Звернення до інвестиційного арбітражу.
  • Звернення до компенсаційної комісії в разі її створення після війни.

 

Джерело: Rauta

Похожие статьи:
02.10.2023
923
Дізнайтесь більше про автономні системи електроживлення, які користуються все більшою довірою серед ...
17.04.2024
351
ТОП вариантов подарков и рекомендации по их подбору...
02.02.2024
251
Узнайте об основных критериях, которые следует учитывать при покупке пылесоса...
0001