РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.602 EUR: 42.441
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.602
EUR 40.000 41.000 42.441
USD 39.450 39.830 39.602
EUR 42.280 42.850 42.441
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Гідроізоляція та утеплення фундаменту при високому рівні грунтових вод

У процесі планування і початку будівництва нового будинку більшість власників земельних ділянок віддають перевагу класичному стрічковому фундаменту. При цьому, багато хто ігнорує вимоги нормативно-технічної документації, вважаючи за краще економити на утепленні та надійній гідроізоляції фундаменту і цоколю.
2310 30.11.2023 в 07:45



Приватні забудовники пояснюють таке рішення тим, що фундамент знаходиться в землі, яка і буде захищати його від впливу промерзання. Чи так це? У цій статті ми пропонуємо розібратися в даному питанні.

, чому це важливо?

Фундамент – опорна частина будівлі, яка призначена для передачі навантаження від конструкцій будівлі на ґрунти основи. Конструкція, матеріал і глибина закладання фундаментів залежать від величини та характеру діючих на фундамент навантажень, від капітальності та конструктивних особливостей будівлі (наявність підвалу, фундаментів прилеглих споруд і т. д.), а також від геологічних умов будівельного майданчика (глибини промерзання, рівня ґрунтових вод і типу грунту тощо).

За прорахунками  експертів вартість фундаменту становить близько 15–20% від вартості будинку. Ремонт невірно  зведеного фундаменту дуже важко виконувати, і витрати на ці роботи можуть досягти вже 50% від вартості будинку, якщо самому будинку не завдано значної шкоди. Тому до вибору фундаменту потрібно підійти дуже відповідально. Фундаменти можуть споруджуватися з готових збірних бетонних та залізобетонних виробів, із монолітного бетону, а також з їх комбінацій – збірно-монолітні.

Під час вибору типу фундаменту необхідно приділити значну увагу аналізу та прорахунку усіх навантажень, що діють на фундамент. Наприклад, рівень ґрунтових вод, глибина промерзання, навантаження від будівлі, тип ґрунту основи можуть вплинути на подальшу роботу фундаменту. У випадку наявності підвальної, цокольної частини, слід звернути особливу увагу на якість матеріалів та виконання робіт.

Утеплення фундаменту – необхідність, нехтувати якою не можна. Втрати тепла через підземну частину будівлі (наприклад котеджу) становлять до 20% загальних тепловтрат.

Удосконалення системи теплоізоляції значно знизить невиправдані втрати тепла в опалювальних підвалах. У неопалюваних підвалах можна цілий рік підтримувати постійну температуру 5–10 °C, а також запобігти утворення конденсату, виникнення вогкості та поширення цвілі на внутрішніх поверхнях заглибленого приміщення.

Одним з основних факторів, що впливає на довговічність будівлі, є вплив води. Вода проникає до конструкції та викликає руйнування бетону якщо гідроізоляція виявилася ненадійною. З собою вона приносить різні агресивні речовини, що прискорюють процеси корозії. Якщо вода, що потрапила до конструкції, замерзає - вона руйнує бетон. Крім того, вода всередині приміщень порушує його нормальну експлуатацію. Все це призводить до швидкого виводу будівлі з ладу.

 

Саме з цих причин необхідно вже на етапі проектування будинку запланувати витрати на якісну бітумно-полімерну рулонну гідроізоляцію та  утеплення  фундаменту. Відносно невеликі витрати на утеплення, наприклад, за допомогою плит екструзійного пінополістиролу дозволять захистити фундамент від сильного промерзання, збільшити довговічність будівлі, скоротити витрати на опалення, особливо, якщо в будинку планується облаштування підвалу.

Зменшити витрати на ремонт споруд можна, застосувавши під час спорудження будівлі сучасні та довговічні гідроізоляційні та теплоізоляційні матеріали. Компанія SWEETONDALE завдячуючи своїм матеріалам та  розробкам пропонує сучасні фундаментні системи для різних типів об'єктів і допомагає правильно знаходити рішення в складних ситуаціях, з якими часто доводиться зустрічатися на практиці.


Гідроізоляція фундаменту на прикладі системи SD-ФУНДАМЕНТ ДРЕНАЖ

Система ізоляції фундаменту з експлуатованими приміщеннями або технічним цокольним поверхом.

Система SD-ФУНДАМЕНТ Дренаж застосовується для захисту підземних споруд з експлуатованими або житловими приміщеннями в глинистих і суглинних ґрунтах, незалежно від рівня ґрунтових вод, а також у піщаних ґрунтах при рівні підземних вод вище рівня фундаментної плити. Рекомендується також застосовувати дану систему в конструкціях, розташованих у зоні капілярного зволоження, коли умови їх експлуатації пов'язані з жорстким температурно-вологісним режимом. У якості гідроізоляційного шару рекомендується використовувати два  шара бітумно-полімерного матеріалу, що наплавляється ТЕХНОЕЛАСТ ЕПП (2), який відрізняється високими фізико-механічними характеристиками, хімічною стійкістю і довговічністю. Перед укладанням гідроізоляційного шару слід виконати ґрунтування поверхні за допомогою бітумного праймера.   Пристінний дренаж, виконаний із дренажної мембрани, дає змогу ефективно відводити атмосферну і ґрунтову воду. Пристінний дренаж виконується спільно з трубчастими дренами, які розташовуються нижче підошви фундаментної плити і слугують для відведення підземних вод від споруди в водостічно-дощову каналізацію, що підвищує надійність і довговічність всієї гідроізоляційної системи. Застосування теплоізоляційного шару в даній системі дає змогу скоротити теплові втрати і знизити витрати на опалення, запобігти промерзанню залізобетонної стіни і гідроізоляційного шару, що також збільшує довговічність усієї системи. У якості теплоізоляційного шару рекомендується використовувати екструзійний пінополістирол XPS CARBON (4), який має високий опір теплопередачі, практично нульове водопоглинання термін ефективної експлуатації 50 років.  Застосування гідрошпонок і набухаючих шнурів для додаткової герметизації технологічних і деформаційних швів у даній систем і є необхідним.

Приведемо основні переваги системи  SD-ФУНДАМЕНТ Дренаж

  • Надійне одношарове вирішення питання гідроізоляції
  • Ефективне відведення води від будівлі за рахунок застосування профільованих мембран
  • Заміна бетонної підготовки скорочує витрати на її улаштування до 70%
  • Ефективна теплоізоляція експлуатованого поверху - істотне зниження витрат на опалення

Утеплений за цією технологією   фундамент прослужить довгі роки без необхідності постійно проводити поточні і капітальні ремонти.

Дізнатися про особливості монтажу даної системи та отримати професійну консультацію по матеріалам ви зможете у спеціалістів Технічної служби компанії SWEETONDALE за номером 0 800 50 07 05.

 

Джерело: SWEETONDALE
Інформацію опубліковано на правах реклами 
Похожие статьи:
20.11.2023
2915
Надійний грамотно облаштований фундамент – це основа для довговічного комфортного будинку. Под...
0001