РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.535 EUR: 42.310
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.535
EUR 40.000 41.000 42.310
USD 39.280 39.830 39.535
EUR 42.300 42.900 42.310
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

На засіданні Ради директорів КБУ обговорили особливості роботи бізненсу в умовах воєнного стану (ФОТО)

17 листопада 2022 року в coworking “GENERATOR” відбулось засідання Ради директорів КБУ, під час якого обговорили особливості роботи бізнесу в умовах воєнного стану
6758 24.11.2022 в 08:23



Засідання Ради
директорів КБУ 


У заході взяли участь представники Мінрегіону, Фонду енергоефективності, ДІАМ, Асоціації міст України, народні депутати та будівельного бізнесу, а також керівники профільних бізнес-асоціацій та об’єднань.


Президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе привітав учасників засідання та розповів про співпрацю Конфедерації з державними органами у воєнний час, відмітивши, що за період з попереднього засідання Ради директорів КБУ влада активно працює щодо вдосконалення нормативно-правової бази, що сприятиме ефективності майбутньої відбудови України.А КБУ, своєю чергою, долучається до розробки та експертної оцінки.

Андрій Клочко, Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, зазначив, що одним з пріоритетних завдань нашої держави - це забезпечити робочими місцями громадян. Щодо законодавчої сфери, то профільний Комітет ВРУ бачить, що саме потрібно покращувати і активно працює у цьому напрямку.

Андрій Клочко розповів, що 8 вересня був прийнятий Закон України 2518-IX (законопроєкт №5091) "Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому", згідно з яким без наявності відповідних дозвільних документів неможливо буде продати житло. Водночас є ще багато напрацювань Комітету, які будуть втілені в законодавчі ініціативи.

Олена Шуляк, Голова партії “Слуга Народу”, заступниця Голови Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування подякувала будівельній спільноті за активну позицію, яка зараз вкрай важлива. Вона повідомила, що при обговоренні законопроєкту №5655 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності”, зіткнулася з тим, що у будівельного бізнесу не досить добра репутація. Мало, хто з громадськості говорить, що будівельники, девелопери, забудовники - надзвичайні люди та герої, які щоденною своєю працею доводять це. Тому Олена Шуляк висунула пропозицію до КБУ організовувати роз’яснювальні зустрічі, практичні кейси, що ж дійсно робить будівельний ринок в таких місцях як Харківщина, Київщина, Сумщина, Чернігівщина тощо.

“Сьогодні є приклади будівельників, якими можна пишатися!”, - наголосила Олена Шуляк.

Вона додала, що для належної реалізації положень ЗУ 2518-IX (законопроєкт №5091) наразі очікується ухвалення Урядом України двох Постанов. Одна з них стосується гарантійної частки на ті квадратні метри, що девелопери не зможуть продавати до введення об'єкта в експлуатацію. В проєкті зафіксовано, що для Львова й Києва це буде 10%, а для інших міст України - 5%.

Водночас очікується розроблення та ухвалення Постанови, що стосується добровільного порядку реєстрації спеціального майнового права для тих девелоперів, які вже розпочали будівництво й мають відповідні дозволи. Також йдеться про технічну частину до напрацювання реєстру речових прав.

За прогнозами Олени Шуляк, до кінця поточного року відповідні Постанови для роботи реєстру будуть ухвалені.

Щодо законопроєкту №5655 “Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності”. Наразі на сайті ВРУ уже розміщений текст законопроєкту до другого читання. Та наголосила, що за період воєнного часу ВРУ ухвалила, як мінімум, 5 законопроєктів, котрі стосуються змін до будівельного законодавства.

Вже схвалено відповідний Закон про створення Фонду з ліквідації наслідків збройної агресії рф, в якому вже є 13,9 млрд гривень, що були конфісковані зі Сбербанку країни-агресора.

“Це будуть першими грошима, що підуть на компенсацію зруйнованого/пошкодженого майна”, - повідомила Олена Шуляк.

Наталія Козловська, заступниця Міністра розвитку громад та територій України розповіла про кошти з державного бюджету, що виділяються для первинного відновлення. В середньому потрібно близько 6 млрд гривень. Йдеться про мінімальні роботи з відновлення, тобто ті, що дозволять людям перезимувати.

“До процесу долучається багато міжнародних партнерів. Водночас долучаються багато наших українських будівельних компаній. Велике прохання до тих, хто співпрацює з обласними військовими адміністраціями деокупованих територій, органами місцевого самоврядування - приєднуватись. Адже таким чином люди зайдуть в зимовий період”, - наголосила Наталія Козловська.

Щодо законодавчих ініціатив. В першому читанні був прийнятий законопроєкт №6383 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження будівельного інформаційного моделювання (ВІМ-технології) на всіх етапах життєвого циклу об'єктів та науково-технічного супроводу об'єктів, удосконалення процедури обстеження об'єктів, прийнятих в експлуатацію в установленому законодавством порядку” й наразі Мінрегіон опрацьовує документ до другого читання.

Наталія Козловська також закликала присутніх ознайомитися з поточною редакцією законопроєкту №5655, імплементація положень якого потребуватиме розробки близько 52 актів Уряду. Тому, за її словами, роботи у будівельного бізнесу буде багато.

Водночас у Міністерстві розвитку громад та територій України затвердили план роботи поточного року й перехідний на наступний рік щодо імплементації ДБН. В основному це стосуватиметься виробників будматеріалів, проте є також підтримуючі стандарти на ті роботи, що були прийняті минулого року. Зокрема, наразі завершуються роботи над змінами до ДБН “Заклади охорони здоров'я”. Це той документ, який планується прийняти до кінця поточного року.

Щодо споруд цивільного захисту, які дуже всіх турбують. Було створено велику робочу групу, яка складається з громадян України та фахівцями з іноземних держав. Розпочато процес саме обговорення редакції ДБН, яка наразі є. Щодо ідеології, яка закладається, то акцент йде на виборі замовника та архітектора форми реалізації такої споруди, відповідно до тих вимог, що будуть передбачені у містобудівній документації.

“Вибір буде дуже широкий (чи це споруда подвійного призначення, чи на окремому мінус першому поверсі, чи навіть окрема квартира) й передбачатиме можливість технічного вибору. Це питання не мине нікого, тому велике прохання - долучитися до процесу обговорення”, - наголосила Наталія Козловська.

Семен Кривонос, Голова ДІАМ, розповів про застосування законодавства на практиці та закликав повідомляти про випадки можливих зловживань на місцях. Окремо обговорили про законність дій місцевих органів ДАБК (державного архітектурно-будівельного контролю) щодо нових вимог, які не діяли на момент початку процесу будівництва та не були передбачені проєктною документацією, затвердженою відповідно до чинного законодавства України.

Євген Мецгер, Голова Правління “Укрфінжитло” під час засідання Ради директорів КБУ зазначив, що у нової іпотечної програми “єОселя”, що запустилась з жовтня поточного року, одна з головних цілей - соціальна.

Це забезпечення соціальних потреб громадян України. Ті сегменти населення, які зараз покриває програма “єОселя” ще не остаточні. В планах, щоб всі громадяни, які мають недостатню кількість житла (квадратних метрів) та коштів могли отримати квартиру.

Водночас нова програма має вплив, зокрема, й на економіку України. Мета “єОселя” - працювати з забудовниками, адже саме така співпраця надасть потрібний економічний ефект.

“Ситуативно ми наразі працюємо на вторинному ринку нерухомості, проте крок за кроком плануємо й на первинному”, - розповів Євген Мецгер.

Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності розповів: “Наша діяльність безпосередньо пов’язана зі співпрацею з будівельною спільнотою. Адже Фонд реалізує програму підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків “Енергодім”.

За період дії воєнного стану було отримано 231 заявку на верифікацію для відшкодування частково або повністю виконаних робіт. Українці, попри складні виклики воєнного часу, роблять усе можливе для впровадження енергоефективних заходів у своїх будинках. За словами Єгора Фаренюка, велику підтримку ОСББ у цьому процесі надають саме підрядні організації, що продемонструвало максимальну взаємодопомогу.

У Фонді енергоефективності зазначають, що для реалізації нової програми Фонду надзвичайно важливий діалог з будівельною спільнотою. Адже війна спонукала до розширення сфери діяльності Фонду.

“Завдяки підтримці Уряду України, а також міжнародним партнерам — ЄС та IFC, запуск нової програми вийшов на фінішну пряму. А отже, невдовзі будинки, в яких діють ОСББ і які постраждали внаслідок військових дій, зможуть отримати гранти на відновлення. Реалізація цієї програми — це не лише суттєва підтримка для багатьох українських родин, які опинились у біді. Це й сприятиме розвитку українського бізнесу, внутрішнього ринку товарів і послуг, створенню нових робочих місць”,  - зазначив Єгор Фаренюк.

Ольга Василевська-Смаглюк, народна депутатка України, Голова підкомітету Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики зазначила, що раніше не була пов'язана з будівництвом, однак за період війни здобула значний досвід в цьому.

Адже відновлення 100 будинків громадян, а також будівництво 11 укриттів, які нині будуються в школах і садочках здійснено за кошти UNICEF Ukraine, інших благодійних фондів та особисті накопичення пані Ольги. Це дало певний досвід у питаннях відбудови.

“В нашому Комітеті ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики ми починаємо роботу над законопроєктом про вільну економічну зону Полісся для тих регіонів, які постраждали не тільки від Чорнобильської катастрофи, а й прийняли першими удар росіян, тому що знаходяться в безпосередній близькості до ворожої території білорусі”, - повідомила Ольга Василевська-Смаглюк.

Відтак, такі громади як Славутич, Іванків, Полісся не тільки не можуть претендувати на гранти та кредити міжнародних партнерів, бо вони не надаються громадам, які ближче ніж 70 кілометрів від кордону, а й потерпають від відтоку фінансового і людського капіталу.

“Зараз для Комітету важливо створити економічну зону, преференції як для бізнесу, так і для постраждалих громад. Тому Верховна Рада України буде активно працювати над новою програмою пільгового кредитування для мешканців громад та внутрішньо переміщених осіб та іншими програмами фінансування утеплення будинків для ОСББ, аби якомога швидше відбудувати ті будинки, які були пошкоджені внаслідок російської агресії”, - зазначила Ольга Василевська-Смаглюк.

На засіданні Ради директорів КБУ окремо обговорили питання впливу тарифної реформи “Укрзалізниці” на галузь виробництва будівельних матеріалів. Так, за ініціативи Сергія Пилипенка, заступника Голови Ради директорів КБУ, Голови Комітету КБУ з питань будівельної продукції після засідання Комітету, генерального директора ПБГ “Ковальська” було вирішено підготувати звернення до представників влади, аби відкласти питання підвищення тарифів на будівельну продукцію, що віднесена до 1 класу, та позакласні вантажі до закінчення дії воєнного стану.

Присутні висунули свої зауваження й пропозиції, після опрацювання яких лист від КБУ буде надісланий Прем'єр-міністру України Денису Шмигалю, Міністру інфраструктури України Олександру Кубракову, в.о Міністра розвитку громад та територій Василю Лозинському, Голові правління АТ “Укрзалізниця” Камишину Олександру.

Також обговорили з присутніми народними депутатами питання блокування податкових накладних та збитків бізнесу від таких дій.

Під час засідання Ради директорів КБУ, 17 листопада 2022 року, прагнучи до консолідації зусиль щодо забезпечення сприятливих умов для відновлення економіки в громадах шляхом розвитку будівельної галузі України, було підписано Меморандум між Конфедерацією будівельників України та Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування "Асоціація міст України".

Головною метою такої співпраці є створення рівних конкурентних умов для всіх учасників будівельного ринку, створення сприятливих умов для залучення прямих взаємних інвестиційних ресурсів у розвиток будівельної галузі та сприяння їх ефективного використання під час Відбудови України.

Традиційно склад Конфедерації будівельників України поповнили нові члени, серед яких девелоперські, підрядні та консалтингові будівельні компанії, а також виробники будматеріалів.

До складу Ради директорів КБУ приєднались:

  • ТОВ «МІСЬКЕ БУДІВНИЦТВО»
  • ТОВ «ВІК БУД ТРЕЙД»
  • ТОВ «І.Б.К.ДЕВЕЛОПМЕНТ»
  • ТОВ «ЄТІ ПРО»
  • До дійсних членів:
  • БПП «ФІРМА «НОМІНАЛ»
  • ТОВ «СКЕНДІНЕВІЕН ХОУМС»

Отже, у ході обговорення присутні визначили напрями майбутньої співпраці та шляхи взаємодії, що сприятимуть майбутній відбудові України. Також будівельна спільнота виявила зацікавленість щодо практики застосування законодавства і необхідність видачі певних роз’яснень.

P.S. Під час засідання Ради директорів КБУ в Києві відбулися екстрені відключення світла, тому більша частина заходу проходило без нього. Проте будівельний бізнес працює попри всі ті незручності, що завдає країна-агресор - “Без світла, але нескорені”.

 

ПЕРЕМОЖЕМО І ВСЕ ВІДБУДУЄМО!

РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ!

СЛАВА УКРАЇНІ!






























 




 
 
Интересные новости:
24.10.2022
7967
Мета форуму – консолідація механізмів та обмін інформацією для прискорення фінансування на пот...
12.10.2022
5866
28 вересня 2022 року під час Business Club КБУ аналітики, будівельники, бізнесмени обговорили поточн...
02.05.2024
1506
Законопроєкт дозволить розв’язати нагальні проблеми роботодавців у підготовці фахівців безпосе...
30.04.2024
1532
До предметної розмови на сесії долучилися Народні депутати України попередніх скликань, члени АНДУ, ...
24.04.2024
2967
Мета консультацій – зібрати пропозиції щодо ініціатив, запропонованих у законопроєкті «П...