РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.397 EUR: 42.336
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.397
EUR 40.000 41.000 42.336
USD 39.300 39.830 39.397
EUR 42.300 42.900 42.336
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Для відновлення українських міст, селищ та сіл потрібна консолідація влади, бізнесу, громадян (ФОТО)

Представники центральних органів виконавчої влади, асоціацій органів місцевого самоврядування, керівництво обласних військових адміністрацій, міські, селищні і сільські голови, бізнес та експерти галузі обговорили питання відновлення громад
6129 19.05.2023 в 10:23



Форум з відновлення
громад


В рамках архітектурно-будівельного BUSINESS FORUM 11 травня 2023 року: “Відбудова країни. Стратегія змін для бізнесу, девелоперів, забудовників та архітекторів” пройшов окремий Блок з відновлення громад.

До обговорення були запрошені представники центральних органів виконавчої влади (ЦОВВ), асоціацій органів місцевого самоврядування, керівництво обласних військових адміністрацій, міські, селищні і сільські голови, бізнес та експерти галузі.

Модераторами дискусії виступили Надія Бондарчук - експерт з питань регіонального розвитку та відновлення територій та Іван Шпилевський - директор ДП УДНДІПМ “ДІПРОМІСТО” імені Ю.М. Білоконя, член Ради директорів КБУ.

З вітальним словом виступив Президент КБУ - Лев Парцхаладзе, який висловив вдячність учасникам за зусилля та ініціативи, які вони впроваджують на місцях, аби якнайскоріше відновити нашу державу. Він наголосив на тому, що КБУ докладає всіх зусиль, аби скоординувати дієвий діалог між владою, фондами та місцевим самоврядуванням. Зокрема, на базі Конфедерації на постійній основі проводяться зустрічі у форматі BUSINESS CLUB КБУ, на яких за участі голів постраждалих громад обговорюють інвестиційні проєкти українських населених пунктів, що зазнали руйнувань внаслідок агресії рф.

Під час Блоку з відновлення громад учасники мали змогу поставити питання, які їх цікавлять, тому дискусія вийшла справді жвава й конструктивна.

На початку зустрічі Надія Бондарчук зауважила на необхідності консолідації зусиль влади, бізнесу і громадськості для забезпечення швидкої відбудови країни та необхідності обговорення цих питань всіма учасниками зустрічі.

Іван Шпилевський наголосив на таких важливих моментах відбудови:

● Створення переліку зруйнованих підприємств;

● Пріоритетне відновлення підприємств, які виготовляють будматеріали;

● Захист навколишнього середовища;

● Підвищення норм безпеки при містобудуванні.

Також було підняте складне та дискусійне питання щодо доцільності відновлення повністю знелюднених населених пунктів.

Українське місцеве самоврядування завжди існувало в складних умовах, тому важливими є нові інструменти, які спрощують його діалог з владою та бізнесом. Одним з таких інструментів став Супермаркет рішень для громад, розроблений Асоціацією малих міст України (АММУ). Це перша в Україні цифрова платформа, на якій зібрані всі інноваційні рішення від виробників, які необхідні для розвитку громад. Також в рамках BUSINESS FORUM Павло Козирєв - Голова АММУ оголосив про відкриття представництва АММУ в Латвії.

На думку Голови АММУ, децентралізація - це один з ключів до вдалого відновлення міст, селищ та сіл України.

В рамках Блоку з відновлення громад між КБУ та АММУ було підписано Меморандум про співпрацю. 



Україна потребує залучення міжнародних донорів та інвесторів, але для того, щоб вони приходили відновлювати українські території потрібно дати їм впевненість у тому, що вони не втратять свої інвестиції. Аби донори приходили в українські населені пункти треба дати їм певні гарантії безпеки, страхування їх інвестицій. Україна вже має перших партнерів, які готові надати страхову підтримку для інвестицій в майбутню відбудову. У квітні 2023 року першої країною, що виділила кошти на покриття воєнних ризиків при інвестиціях в Україну стала Японія. Юрій Андрійчук, Голова Секретаріату Української асоціації районних та обласних рад вважає, що потрібно залучати якомога більше інструментів до фінансування відбудови. Це може бути концесія, лізинг страхування тощо. Він також повідомив, що вже було зібрано інформацію про проблеми з понад 1800 населених пунктів, які зараз потребують відновлення.

Наразі створюється багато програм фінансування та пошуку донорів. Одну з них - “Маркетплейс Фонду енергоефективності” представив Єгор Фаренюк - директор Фонду енергоефективності. Програма з моменту запуску вона поширювалась лише на ОСББ, але в майбутньому планується розширення її дії. Пан Єгор також закликав громади не сподіватись на дотації держави, а самостійно шукати проєкти фінансування.

Детальніше про це директор Фонду розповів на вебінарі спеціально для учасників КБУ. Запис вебінару можна подивитися за тут:

Для того, щоб відновлення громад відбувалось швидше та ефективніше потрібен дороговказ. Вадим Ноздря, Директор ДП “Група управління проектами Агентства відновлення” звернувся до учасників блоку, нагадавши, що від громад очікують плани відновлення території. Водночас Іван Шпилевський зауважив, що для створення плану для громад, повинен вже бути затверджений план для області. Зважаючи на те, що ця процедура нова і ще не має усталених вимог до її положень, спікери погодились, що методологія побудується на досвіді, після створення перших планів. Тому наразі громади мають ширший діапазон інструментів та механізмів, які можуть бути використані при його складанні.

Пан Вадим запросив голів громад звертатись до Агентства відновлення за допомогою у відбудові своїх населених пунктів.

Одним з головних донорів відновлення України є Програма розвитку ООН (ПРООН), зараз під егідою ПРООН в Україні реалізується декілька програм відновлення. Серед них:

● Надзвичайна кредитна програма Європейського інвестиційного банку для відновлення України;

● Програма відновлення України.



ПРООН також допомагає у координації роботи платформи UNITED24, надаючи консультативні та моніторингові послуги щодо технічних вимог, закупівель, соціальної інфраструктури, протидії корупції. Про це громадам розповів Керівник проєкту/керівник групи програми відновлення та розбудови миру ПРООН Ігор Кістеньов-Кавказький.

Цифрова система управління проєктами дозволяє ефективно планувати, контролювати та відстежувати хід виконання проєктів. В рамках Блоку присвяченому відновленню громад Володимир Левін, експерт з питань будівництва та цифровізації представив ще один інструмент - “Цифрова Платформа Співробітництва по відбудові України”, який покликаний підняти будівельну галузь на якісно новий рівень за допомогою цифровізації процесів. Платформа об'єднає інформацію про потреби громад, тендери, донорів тощо. Пан Володимир закликав шукати контакти з європейськими містами, будувати двосторонні відносини на рівні населених пунктів.

Він також зауважив: “Міжнародні донори це не просто вкласти кошти, а знайти партнерів на майбутнє”.

До уваги громад! На сайті КБУ (https://kbu.org.ua/) ви можете отримати доступ до хмарної цифрової платформи співробітництва по відбудові України. Для цього потрібно перейти за кнопкою: ОТРИМАТИ ФІНАНСУВАННЯ НА ВІДНОВЛЕННЯ.

Електронна екосистема DREAM - ще один дієвий цифровий інструмент, покликаний спростити координацію між потребами громад та джерелами фінансування. Детальніше про програму розповів Олексій Дорогань, співзасновник коаліції RISE Ukraine, виконавчий директор Офісу ефективного регулювання під час Першої дискусійної панелі архітектурно-будівельного BUSINESS FORUM: “Відбудова країни. Стратегія змін для бізнесу, девелоперів, забудовників та архітекторів”.

Комерційний директор Royal House, члена Ради директорів КБУ, Олексій Білоконь презентував новий проєкт компанії з виготовлення швидких приватних будинків, які можна інсталювати та вмеблювати за 14 днів. А вартість такого житла виходить нижчою за квартири без ремонту такої ж площі в новобудовах.

Подібні заходи, як Блок з відновлення громад спрямовані на висвітлення потреб та пошуку ефективних рішень для міст, селищ та сіл України. До заходу онлайн доєднався Сергій Орлов, заступник Маріупольського міського голови, який розповів про досвід міста, про його сучасний стан та висловив надію на швидку Перемогу і відновлення Маріуполя. Як повідомив пан Сергій, відбудова Маріуполя - це буде проєкт відновлення міста фактично з нуля. Але вже є країни і фонди, які готові допомогти.

Суттєво постраждалим містом Київщини є Ірпінь, де пошкодження зазнали до 70% будівель, але місто продовжує жити і зараз. В максимально короткі терміни було встановлено нові вікна, адже це стало великою проблемою: в 90% будівель Ірпеня внаслідок російських обстрілів вони були вибиті. Половина з пошкоджених будинків міста також вже відновлено за допомогою міжнародних фондів. Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова коротко резюмував досвід роботи з європейськими донорами: “З європейцями не важко, вони правильні”.

Україна всього за рік після початку повномасштабного вторгнення рф вже має приклади вдалої відбудови. Один з них - вулиця Вокзальна у Бучі. Важливо зауважити, що наразі найкращий метод відновлення районів міста - це комплексний метод.

Чейчук Дмитро, заступник Бучанського міського голови, на досвіді власного міста розповів про кілька підходів до відбудови. Комплексний підхід, коли відновлюються цілі квартали, а не окремі будинки, є наразі кращим варіантом відбудови міст.

Як резюмував Павло Козирєв: “В кожного мера свій фронт!”.

Марк Кестельбойм, CEO компанії WELL-BEING CONTECH, BUDOVA представив компанію WELL-BEING CONTECH, BUDOVA та розповів детальніше про сучасні підходи та проєкти підприємства. “Новою метрикою відновлення України має стати саме концепція швидкого заселення. За допомогою нашої технології, в якій поєднується фактор високого ступеня готовності всіх елементів будинку та їх швидкого спорудження ми зможемо відбудувати країну достатньо швидко” - повідомив він.

Всі презентаційні матеріали спікерів будуть розіслані учасникам Форуму.

Організаторами перераховано 500 000 гривень до Фонду UNITED24.
















Більше фото за посиланням

Генеральний спонсор: Метінвест

Генеральний партнер: ARCHICLUB

Фінансовий партнер: Глобус Банк

Стратегічний партнер: ЛУН, Forbes Ukraine

Партнери заходу: SAGA Development, TOPIAR, TOMA GROUP, Kolorit, Farba Service, Світ Меблів, Sensar Development, Міністерство дверей, KMD - фасадні рішення, BUDOVA, ADVANTAGE AUSTRIA Ukraine, Креатор-Буд, Інтергал-Буд, UGLA, MANEZH, Beloded Landscaping, Galleria Porcellanato Галерея Керамограніту, Інститут екологічного управління та збалансованого природокористування - проєкт GIZ Energy Efficiency and Climate Projects, СПС-БУД, Нове Століття, Royal House, Міжнародний Завод Бетонного Устаткування, Reynaers Aluminium Belgium, АГРОМАТ, ТОВ Данко, Galantpol, hansgrohe Ukraine, Виставка KyivBuild Ukraine, ПБФ ГРУП, Оскар Груп, Ribas Hotels Group, Harmet Modular Houses, Caspian Service, Natuzzi, Bosphorus Development

Генеральний інформаційний партнер: Interfax-Ukraine

Інформаційні партнери: Build Portal, ProfBuild, Commercial Property, Хмарочос, АФНУ Україна, Асоціація малих міст України, Асоціація Інженерів-Консультантів України, UkraineInvest, HD Technopolygon, Українські Новини, ROYAL Design MAIN, Property Times, Soft Loft, Інформатор, StroyObzor, Marketer, Economist.com.ua, Портал нерухомості Budynok, Vidbudova, Mind. UA, Український центр сталевого будівництва, Zagorodna.com, Аспекти Будівництва, Home Ideas Supply, Comments.ua, Aspekty.Media, Київ | Вайб твоєї столиці, HIS.ua, LIGA ZAKON, Ukrainian Association of Government Relations Professionals and Lobbyists, Coatings-UA.com

 

ПЕРЕМОЖЕМО І ВСЕ ВІДБУДУЄМО!
РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ!
СЛАВА УКРАЇНІ! 

 

Джерело: КБУ
Фото: Build ortal

 

 
 
Интересные новости:
16.05.2023
7983
Підсумки BUSINESS FORUM «Відбудова країни. Стратегія змін для архітекторів, девелоперів та заб...
01.05.2023
5438
27 квітня Business Club КБУ об'єднав лідерів галузі для обговорення пропозицій, ініціатив, що с...
02.05.2024
1692
Законопроєкт дозволить розв’язати нагальні проблеми роботодавців у підготовці фахівців безпосе...
30.04.2024
1676
До предметної розмови на сесії долучилися Народні депутати України попередніх скликань, члени АНДУ, ...
24.04.2024
3004
Мета консультацій – зібрати пропозиції щодо ініціатив, запропонованих у законопроєкті «П...