РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.637 EUR: 42.299
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.637
EUR 40.000 41.000 42.299
USD 39.450 39.830 39.637
EUR 42.250 42.730 42.299
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

З новим тарифом знову без світла… Як уникнути енергетичного рабства

Експерт галузі відновлювальної енергетики розповів, як бізнесу і приватним споживачам вирішити проблему зі світлом і на які нюанси слід звернути увагу
3507 19.06.2023 в 07:53



Дочекались... Побутовий тариф вже 2,64 грн. Промисловий більше 6 грн. Що далі?

Через підвищення тарифів на електроенергію якість життя для більшості населення може ще погіршитись, а бізнес буде змушений скорочувати робочі місця піднімати ціни на свою продукцію та послуги, чи економити на їх якості.

Впевнений, більшість і так не особливо задоволені якістю своєї мережі. Проблеми зі світлом періодично спостерігаються всюди, напруга скаче, ситуація в енергетичній інфраструктурі не стабільна і може погіршитись.

Генератором ці проблеми теж не вирішуються. До того ж він гарчить, димить, відносно малий ресурс і постійно потрібно витрачати кошти на пальне та обслуговування.

Є краще рішення.

Встановіть сонячну електростанцію. Вона зменшить ваші постійні витрати і забезпечить будинок чи бізнес власним джерелом електроенергії навіть взимку. Це не міф. У мене є сонячна станція, стоять двосторонні фотомодулі, для них сніг - не проблема.

В похмуру погоду станції теж виробляють електроектроенергію, яку можна накопичувати в акумуляторах і використовувати в буд-який час для власного споживання, головне робити це розумно, витрачаючи її на основні потреби.

Обслуговувати станцію не потрібно.  В сучасних якісних літієвих акумуляторах більше 6000 циклів заряду-розряду. Їх ресурс навіть при щоденному використанні  більше 10 років. Якщо не економити на інверторі, то з ним також не буде проблем.

Ефективність двосторонніх фотомодулів краща, дають додаткову генерацію зі зворотньої сторони, Іх термін експлуатації більше 30 років.

Все працює автоматично, проблеми зі світлом непомітні. У кого прямий договір на електропостачання, то підключивши «зелений тариф» заробляєте, як я, продаючи надлишок своєї електроенергії в загальну мережу по 0,16 євро (6,28 грн. зараз) за кожну кВт*год.

Бізнесу з його тарифом і споживанням, сонячна станція потрібна ще більше. Суттєво економить витрати, або заробляє кошти власнику комерційної нерухомості, продаючи електроенергію своїм орендаторам дешевше, ніж вони купують з мережі.

Електроенергія – ліквідний актив, який буде лише дорожчати і потреби в ній будуть збільшуватись. Тому з впевненістю кажу: сонячна електростанція - це вигідна інвестиція.

Зараз весь світ переходить на альтернативні джерела енергії не тому, що там у населення більші доходи і кращий рівень життя, а через те, що там хвилюються за екологію, підтримують розвиток зеленої енергетики, цінять комфорт та рахують довгострокову вигоду.

Чимало моїх знайомих, що живуть закодоном, теж мають сонячну станцію, і пишаються цим. Там інші тарифи і трохи інше відношення до життя.

Коли чимало українців досі сумніваються в доцільності встановлення сонячної станції, то в Європі настільки росте попит, що зараз спостерігається дефіцит на якісне обладнання та комплектуючі, що імпортуються в Україну.

Але є інша проблема...

Я давно працюю в цій ніші і спостерігаю, що більшості простіше витрачати кошти на зрозумілі речі та інколи безкорисні речі: оновити авто, ремонт, посадити туї, а на станції, чомусь, потрібно зекономити.

В цьому винні не лише замовники, що порівнюють станції лише по ціні, нехтуючи результатом їх роботи та якістю.

Самі ж інсталятори, швидше запропонують вам найдешевшу комплектацію, щоб бути в ринку конкурентними, ніж встановлять систему, яка працюватиме краще та зароблятиме більше для замовника.

Кожна неотримана кВт*год генерації станції - це серйозні втрати, які будуть лише збільшуватись.

Цікавтесь, який має бути результат генерації та експлуатації хорошої системи. Порівнюйте моніторинг станцій,  рахуйте вигоду, обирайте кращих.

 

Автор: Максим Кирилко. Експерт галузі сонячної енергетики.

Цікаво дізнатись: Скільки коштує сонячна електростанція? Як обрати систему?

Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal




Публікація відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції Build Portal може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.  

 
 
Интересные новости:
23.02.2023
6900
­Збільшення частки енергії з відновлюваних джерел у 3 рази за 7 років. Як досягти цілей збалансо...
16.01.2023
6855
Кабінет Міністрів ухвалив рішення про створення Державного агентства відновлення та розвитку інфраст...
03.01.2023
3491
Andrii Ozeychuk, Rauta director summarized the results of the year and talked about Rauta's innovati...
21.03.2024
6563
Ольга Ворона, директор ТОВ «Пенетрон Україна» розповіла, як в умовах війни змінилас...
19.02.2024
3263
Дізнайтесь більше про новітнє рішення від "БІГ-СІТІ ЮА" у сфері водовідведення, його переваги та осо...
19.01.2024
22643
Анна Гонтаренко, ТВО виконавчого директора Асоціації Український Центр Сталевого Будівництва поділил...