Банк | Покупка | Продажа | НБУ |
USD | 39.800 | 40.300 | 41.734 |
EUR | 40.000 | 41.000 | 49.121 |
USD | 41.500 | 41.999 | 41.734 |
EUR | 48.800 | 49.500 | 49.121 |
Австралійські вчені з Технологічного університету Суінберна розробили міцні та екологічні цеглини з використаної кавової гущі, що може стати важливим кроком до зменшення вуглецевого сліду у будівництві.
Університет оголосив про підписання ліцензійної угоди з компанією Green Brick для комерційного виробництва цих екологічних цеглин.
Щорічно у світі утворюється близько 18 мільйонів тонн кавових відходів, що часто потрапляють на сміттєзвалища, утворюючи парниковий газ - метан. Лише в Австралії щодня продають понад 1,3 мільйона чашок кави, що продукує близько 10 000 тонн кавових залишків на рік.
Команда під керівництвом доктора Ята Вонга знайшла спосіб перетворювати ці відходи на будівельний матеріал. Для створення цеглин вони змішали кавову гущу з глиною та додали лужний активатор. Головна перевага технології - обпалювання цегли відбувається за температури лише 200 градуси Цельсія, що на 80% нижче за традиційні 1000 градуси Цельсія.
Це дозволяє зменшити споживання енергії та скоротити викиди CO2 на 80% на одиницю продукції. При цьому нові цеглини удвічі перевищують мінімальні стандарти міцності в Австралії.
Подібні ініціативи стають дедалі популярнішими у світі. Так, у 2024 році студія Grimshaw разом із Університетом Східного Лондона представила цеглу Sugarcrete, виготовлену з жому цукрової тростини. Вона має вуглецевий слід у 20 разів менший за бетон і в чотири-п'ять разів легша.
Ці проєкти демонструють, що будівництво майбутнього може бути не лише міцним, а й екологічно відповідальним.
Заборонено і буде заблоковано:
- реклама
- спам та шахрайство
- образи, дискримінаційні висловлювання
Редакція не модерує коментарі, відповідальність за зміст коментарів несе автор коментаря. Редакція Build Portal залишає за собою право не погоджуватись з думкою автора коментаря, проте надає свободу слова відповідно до ст. 21, 24 та ст. 34 Конституції України.
Шановні читачі, читайте коментарі вдумливо, пам'ятайте, що автором коментарів можуть бути різні джерела.